17 الوصف المظهري والنسيجي للخياشيم في أسماك كلب السمك Squalus acanthais (Linnaeus,1758)، وأسماك الزرام Eu
Keywords:
كلب السمك, اسماك الرزام, التركيب النسيجي, الخياشيم, الخيوط الخيشوميةAbstract
تناولت الدراسة الحالية وصف مظهري ونسيجيي للخياشيم في نوعين من الأسماك البحرية، النوع الأول تمثل في كلب السمك الشوكي Squalus acanthais من فصيلة أسماك القرش ويصنف ضمن Class: Chondrichthyes، أما النوع الثاني تمثل في سمك الرزام (التونة الصغيرة) Euthynnus alletteratus من فصيلة أسماك التونة، ويصنف ضمن Class: Osteichthyes، كلاهما من النوع اللاحم Carnivorous. من خلال الفحص المظهري، للخياشيم في S.acanthais لوحظ أنها تتكون من خمسة أزواج من الأقواس الخيشومية يفصلها عن بعضها حواجز عضلية وليس لها غطاء خيشومي، أما الخياشيم في E. alletteratus فتميزت بوجود عدد أربعة أزواج من الأقواس الخيشومية التي توجد في غرفة خيشومية مغطاة بغطاء خيشومي، وكانت الحواجز العضلية مختزلة، ويظهر القوس الخيشومي علي شكل قوس منحني مكون من تركيب غضروفي داعم وتترتب الخيوط الخيشومية في صف مزدوج من الناحية المحدبة للقوس، بينما الأسنان الخيشومية تظهر كصف مزدوج على الناحية المقعرة. نسيجيا تم تحضير القطاعات النسيجية للخياشيم، ومن ثم فحصها باستخدام المجهر الضوئي، تميزت الأقواس الخيشومية بوجود هيكل غضروفي أوعظمي يشع منه الداعمات العظمية للصفائح الخيشومية الأولية ومحاط بنسيج ضام يحتوي على مقاطع الأوعية الدموية، تتفرع الصفائح الثانوية من الصفائح الخيشومية الأولية والتي تميزت بوجود أوعيه دموية وخلايا داعمة عمودية، كما لوحظ وجود خلايا مخاطية كأسية وخلايا كلوريد في ظهارة الصفائح الخيشومية الأولية عند قواعد الصفائح الثانوية المتفرعة منها.
The current study described the morphological and histological features of gills in two species of marine fish. The first species represents the spiny dogfish Squalus acanthais from the shark family (Class: Chondrichthyes), while the second species represents the little tunny Euthynnus alletteratus from the tuna family (Class: Osteichthyes). Both species are carnivorous. Through visual examination, it was observed that the gills in S.acanthais consist of five pairs of gill arches separated by muscular barriers and lacking a gill cover. On the other hand, the gills in E. alletteratus were characterized by the presence of four pairs of gill arches located in a gill chamber covered by a gill cover, with reduced muscular barriers. The gill arch appeared as a curved arc composed of supportive cartilage, and the gill filaments were arranged in a double row on the convex side of the arch, while the gill rakers appeared as a double row on the concave side. Histologically, the gill tissues were prepared as histological sections and examined under a light microscope. The gill arches were characterized by the presence of a cartilaginous or bony structure from which the bony supports of the primary gill lamellae radiated, surrounded by connective tissue containing vascular sections that supply the muscles and gill filaments for gas exchange. The secondary lamellae branched from the primary gill lamellae and were characterized by the presence of blood vessels and vertical supporting cells. Mucous cup cells and chloride cells were also observed in the epidermis of the primary gill lamellae at the bases of the branching secondary lamellae.