كلية الصيدلة

المزيد ...

حول كلية الصيدلة

تأسست كلية الصيدلة سنة 1975م وتعتبر الكلية الأقدم في ليبيا للعلوم الصيدلانية، تهدف منذ بداية تأسيسها إلى المساهمة في الرفع من مستوى الخدمات الصحية للمواطن بليبيا والبدء جدياً في تطوير الخدمات الدوائية والدخول في هذا المجال على أسس علمية وبعد مُضي ما يزيد عن ثمانية وثلاثين عاماً على مولد هذه القلعة العلمية، لازالت هذه المؤسسة تزود المجتمع بشباب مؤهل ومؤمن بدوره في ليبيا الحرة ليقود مجالات الصناعة والرقابة الدوائية والتحاليل الطبية وترشيد استعمال الأدوية والاستفادة القصوى من الأعشاب والنباتات الطبية وبدأت الدراسة بالكلية مع بداية العام الدراسي 1976/1975م. واستمرت الدراسة بالمبنى القديم والذي تشغله الآن كلية الإعلام والفنون. وفي العام 1983م، تـــم إبـــرام عقد إنشاء مبنى جديد لكلية الصيدلة بجامعة طرابلس. وقد تم بناؤه على مساحــة تبلغ أربعـين آلف متر مربع “ 40.000 م2 “جنوب جامعة طرابلس. ويعتبر مبنى الكلية من أجمل مباني الجامعة حيث تم اختياره كأحد أجمل المباني التعليمية في العالم حسب تقرير أعدتـه المنظـــمة العــالمية للثقافــة والعلــــوم “اليونسكو“. يحد الكلية من ناحية الشرق كلية الطب البشرى لتشكل مع مركز طرابلس الطبي نموذجاً متميزاً للكليات الطبية التخصصية. هذه المؤسسة لا تزال ترعى منسبيها من الطلاب ليكونوا صيادلة المستقبل ولكي يشاركوا في بناء ليبيا.

حقائق حول كلية الصيدلة

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

56

المنشورات العلمية

86

هيئة التدريس

1163

الطلبة

0

الخريجون

أخبار كلية الصيدلة

2020-12-23 2294 0

          قسم الأحياء الدقيقة والمناعة مناقشة رسالة الماجستير للطالبة ( بشرى المدني دخيل )          عنوان الرسالة ( فحص المركبات الطبيعية ومضادات الميكروبات لنبات الخبيز في ليبيا )             إشرافد بسمة محمد دورو   مشرف أول أ د إبراهيم محمد الدغيس   مشرف ثان اللجنة الممتحنة د أحمد محمد شويكة    عضوا خارجياد هند معمر شوبار         عضوا داخليا

عرض التفاصيل
2020-12-15 2250 0

تم يوم الثلاثاء و بتاريخ 15 .12 .2020 و بحضور كل من السادة وزير التعليم ووكيله وعدد من المسؤلين ورؤساء الجامعات وعمداء الكليات تسليم شهائد و دروع الإعتماد للمؤسسات المعتمدة من قبل مركز ضمان الجودة. واشتملت المؤسسات التعليمية المعتمدة علي عدد ثلاث مدارس ثانوية بالإضافة لجامعتي سبها و مصراته بعدد اثنين من الكليات لكل منهما وجامعة طرابلس باعتماد كليتي الصيدلة والطب البشري. وقام بالاستلام عن كلية الصيدلة  السيد وكيل الكلية مكلفا نيابة عن السيد عميد الكلية والسيدة رئيس قسم الجودة كما اشتمل الحضورعلي بعض الأعضاء من فريق مكتب ضمان الجودة بالكلية

عرض التفاصيل
2020-11-03 3481 0

استقبل رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" صباح اليوم الثلاثاء الموافق للثالث من نوفمبر كلاً من عميد كلية الصيدلة "أ.د.عبد الرؤوف القصبى" و رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء بكلية الصيدلة "د.آمال عمار"، حيث سلّم السيد الرئيس لهم قرار الإعتماد المؤسسى لكلية الصيدلة والذى يحمل قرار رقم "100" لسنة 2020 والصادر من مدير المركز الوطنى لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق" الذي يشمل اعتماد برنامج البكالوريوس للعلوم الصيدلانية والماجستير في بعض الأقسام المشار إليها في القرار. وباعتماد كلية الصيدلة بجامعة طرابلس، تم اعتماد اسم جامعة طرابلس بقرار رقم "101" لسنة 2020 الصادر أيضاً من مدير المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق"، وفي الوقت نفسه قدّم السيد عميد الكلية والسيدة رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء الشكر والتقدير والعرفان للسيد رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" علي دعمه وتشجعيه من أجل إرساء وتطبيق معايير الجودة بجامعة طرابلس، أيضاً تم تقديم الشكر والتقدير إلى فريق التدقيق المكلف من المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية وعلي رأسهم السيد مدير المركز وكل أعضاء مجلس الكلية والموظفين بكلية الصيدلة على كافة جهوذهم المبذولة، مُتمنين كل التوفيق لكافة الكليات وكل المهتمين بالجودة بها، من أجل أن تكون جامعة طرابلس في صفوف الجامعات المرموقة.

عرض التفاصيل
المزيد من الأخبار

من يعمل بـكلية الصيدلة

يوجد بـكلية الصيدلة أكثر من 86 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. مفيدة أحمد محمد اليمني

مفيدة اليمني هي احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الصيدلانيات بكلية الصيدلة. تعمل السيدة مفيدة اليمني بجامعة طرابلس كـأستاذ منذ 2018-11-17 ولها العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصها

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الصيدلة

• Activity of Honey and Propolis on Bacteria Isolated from Diabetic Foot.

Aims: Diabetic foot ulcer is a significant complication of diabetes mellitus and often proceed lower extremely amputation. Propolis is a naturally occurring anti-inflammatory bee derived protectant resin. Previously, topically applied propolis has been reported to reduce inflammation and improves cutaneous ulcer healing in diabetic rodents. This study aimed to determine the Libyan honey and propolis activity and honey against bacteria isolated from diabetic foot ulcer lesion Study Design: In vitro antimicrobial activities of honey and crude hexane and methanolic extract of Libyan propolis against bacteria isolated from diabetic foot ulcer lesion Place and Duration of Study: Samples collected from patient in Tripoli Iben Nafees Hospital using disc and agar diffusion method. Methodology: Disk diffusion method on groups of aerobic and anaerobic bacteria were obtained from diabetic foot lesion. Results: The result showed that the percentage of aerobic bacteria isolated from diabetic lesion was about 74%, which include MRSA, E. coli, Ps. aeruginose, Citrobacter, Pantoea, Proteus, Staphylococcus epidermis, Enterobacter and Serratia bacteria. Whereas anaerobic bacteria reported about 26% of Clostridium, Bacteroides, and Lactobacillus Jensenii. Conclusion: It was concluded that the honey and propolis extract had antibacterial activity against a different type of aerobic and anaerobic bacteria that were isolated from diabetic foot ulcer lesion.
Basma Mohamed K Doro(1-2019)
Publisher's website

Physical Properties, Antibacterial and Antioxidant Properties of Raw South Africa Shea Butter against Samples from Libyan Market

Vigorous research has been conducted into the phenology of the shea tree, its usage and that of the shea butter extracted from the nuts of the shea fruit. Shea butter is the most valuable product in the Shea tree and its use as raw or in cosmetic and pharmaceutical products was expanded in the last years. The aim was to carry out comparative study between imported South African raw Shea Butter, one sample from Poland and samples from Libyan market on their physical properties (organoleptic), thin layer chromatography (TLC) chromatogram, phytochemical screening and diphenylpicrylhydrazil (DPPH) scavenging activity. As well as antimicrobial screening. Organoleptic test was carried out by comparing color and odor. TLC chromatogram was performed by spotting solution of samples in hexane on TLC plate and eluted twice in hexane: ethylacetate 8:2 to get good separation. Phytochemical screening was performed to determine the presence of carbohydrates (Fehling test), steroids, and triterpens (Salkwiski test). DPPH assay was carried out by spraying TLC sample spots by 0.2% DPPH methanolic solution. Antimicrobial test was conducted on Pseudomonas aeruginosa and Staphylococcus aureus. Mueller-Hinton agar was used with ciprofolxacin as +ve control and DMSO as–ve control. As a result, Shea Butter samples showed wide diversity in color and odor which considered normal except two white samples that might undergo refining process, while spreadability and TLC chromatograms were similar. Samples and control showed presence of carbohydrates, steroids and triterpens. Control and samples had DPPH scavenging activity. Shea Butter control and samples had no antimicrobial activities against P. aeruginosa and S. aureus. arabic 17 English 111
Sakina Salem Saadawi, Khairi Ali Alennabi, Hanin Nafed Mughrbi, Kholoud Lotfi, Nesrin Saleh Ali Abdulnabi(4-2020)
Publisher's website

 Effect of Ciprofloxacin on S. aureus and E. coli Growth in Presence of Vitamin C Using Cup Cut Diffusion Method

Abstract: Ciprofloxacin is a second-generation of fluoroquinolone, broad-spectrum antibiotic with bactericidal activity against Gram-positive and Gram-negative organisms. It is one of the most widely used antibiotics, because of its efficacy, safety, and relatively low cost. Ascorbic acid (vitamin C) is water-soluble monosaccharide antioxidant; it is essentially required by the body for its various biochemical and physiological processes. S. aureus is Gram-positive cocci; widely distributed in the environment, it is a member of the normal flora of the body. S. aureus is not always pathogenic; it is a common cause of skin infections including abscesses, respiratory infections such as sinusitis, and food poisoning. E. coli is Gram-negative bacteria, found in the environment, foods, and intestines. Most E. coli strains are harmless; it is part of the normal microbiota of the gut. However, some serotypes of E. coli cause serious food poisoning in their hosts; it can cause diarrhea, while others cause urinary tract infections, respiratory illness and pneumonia, and other illnesses. Method: Cup cut diffusion method was applied. Experiment I: is carried out to choose the concentration of vitamin C to be used in experiment II. The negative control is normal saline, added in cup in each plate, vitamin C (100 mg/mL, 200 mg/mL, 400 mg/mL) was added, the volume in each cup was 100 μL. Experiment II: Eight groups of treatments were applied. The first is the negative control (1% normal saline), the second group is the positive control of vitamin C (200 mg/mL). The third, fourth and fifth groups are ciprofloxacin with different concentrations (10 mg/mL, 20 mg/mL, 40 mg/mL); the sixth, seventh and eighth are the combination of vitamin C with each concentration of ciprofloxacin (10 mg/mL, 20 mg/mL, 40 mg/mL). Each group includes six petri dishes. Bacterial plates were incubated at 37 o C for 24 h and 48 h. Zone of inhibition is measured in mm. Results and conclusion: Ciprofloxacin produces dose dependent increase in zone of inhibition of S. aureus and E. coli growth, after 24 and 48 hours incubation. While vitamin C in the concentration used produced inhibitory effect on the growth of S. aureus and E. coli, after 24 hours incubation, vitamin C effect was not changed after 48 hours incubation. After 24 hours incubation, vitamin C potentiated the effect of ciprofloxacin at low concentration (10 mg/mL); while vitamin C antagonized the effect of ciprofloxacin at higher concentrations (20 and 40 mg/mL) on S. aureus growth. In the same time, ciprofloxacin antagonized the inhibitory effect of vitamin C on S. aureus growth. After 48 hours incubation, S. aureus produced resistance against ciprofloxacin alone, and that combined with vitamin C compared to zone of inhibition after 24 hours. Ciprofloxacin produced dose dependent inhibition of E. coli growth after incubation for 24 and 48 hours. Vitamin C potentiated the inhibitory effect induced by ciprofloxacin (additive effect). The inhibitory effect of ciprofloxacin, vitamin C and the combination was not changed after 48 hours compared to 24 hours.
Bassma M. Doro, Suhera M. Aburawi(7-2019)
Publisher's website