كلية الصيدلة

المزيد ...

حول كلية الصيدلة

تأسست كلية الصيدلة سنة 1975م وتعتبر الكلية الأقدم في ليبيا للعلوم الصيدلانية، تهدف منذ بداية تأسيسها إلى المساهمة في الرفع من مستوى الخدمات الصحية للمواطن بليبيا والبدء جدياً في تطوير الخدمات الدوائية والدخول في هذا المجال على أسس علمية وبعد مُضي ما يزيد عن ثمانية وثلاثين عاماً على مولد هذه القلعة العلمية، لازالت هذه المؤسسة تزود المجتمع بشباب مؤهل ومؤمن بدوره في ليبيا الحرة ليقود مجالات الصناعة والرقابة الدوائية والتحاليل الطبية وترشيد استعمال الأدوية والاستفادة القصوى من الأعشاب والنباتات الطبية وبدأت الدراسة بالكلية مع بداية العام الدراسي 1976/1975م. واستمرت الدراسة بالمبنى القديم والذي تشغله الآن كلية الإعلام والفنون. وفي العام 1983م، تـــم إبـــرام عقد إنشاء مبنى جديد لكلية الصيدلة بجامعة طرابلس. وقد تم بناؤه على مساحــة تبلغ أربعـين آلف متر مربع “ 40.000 م2 “جنوب جامعة طرابلس. ويعتبر مبنى الكلية من أجمل مباني الجامعة حيث تم اختياره كأحد أجمل المباني التعليمية في العالم حسب تقرير أعدتـه المنظـــمة العــالمية للثقافــة والعلــــوم “اليونسكو“. يحد الكلية من ناحية الشرق كلية الطب البشرى لتشكل مع مركز طرابلس الطبي نموذجاً متميزاً للكليات الطبية التخصصية. هذه المؤسسة لا تزال ترعى منسبيها من الطلاب ليكونوا صيادلة المستقبل ولكي يشاركوا في بناء ليبيا.

حقائق حول كلية الصيدلة

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

56

المنشورات العلمية

86

هيئة التدريس

1163

الطلبة

0

الخريجون

أخبار كلية الصيدلة

2020-12-23 2294 0

          قسم الأحياء الدقيقة والمناعة مناقشة رسالة الماجستير للطالبة ( بشرى المدني دخيل )          عنوان الرسالة ( فحص المركبات الطبيعية ومضادات الميكروبات لنبات الخبيز في ليبيا )             إشرافد بسمة محمد دورو   مشرف أول أ د إبراهيم محمد الدغيس   مشرف ثان اللجنة الممتحنة د أحمد محمد شويكة    عضوا خارجياد هند معمر شوبار         عضوا داخليا

عرض التفاصيل
2020-12-15 2249 0

تم يوم الثلاثاء و بتاريخ 15 .12 .2020 و بحضور كل من السادة وزير التعليم ووكيله وعدد من المسؤلين ورؤساء الجامعات وعمداء الكليات تسليم شهائد و دروع الإعتماد للمؤسسات المعتمدة من قبل مركز ضمان الجودة. واشتملت المؤسسات التعليمية المعتمدة علي عدد ثلاث مدارس ثانوية بالإضافة لجامعتي سبها و مصراته بعدد اثنين من الكليات لكل منهما وجامعة طرابلس باعتماد كليتي الصيدلة والطب البشري. وقام بالاستلام عن كلية الصيدلة  السيد وكيل الكلية مكلفا نيابة عن السيد عميد الكلية والسيدة رئيس قسم الجودة كما اشتمل الحضورعلي بعض الأعضاء من فريق مكتب ضمان الجودة بالكلية

عرض التفاصيل
2020-11-03 3481 0

استقبل رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" صباح اليوم الثلاثاء الموافق للثالث من نوفمبر كلاً من عميد كلية الصيدلة "أ.د.عبد الرؤوف القصبى" و رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء بكلية الصيدلة "د.آمال عمار"، حيث سلّم السيد الرئيس لهم قرار الإعتماد المؤسسى لكلية الصيدلة والذى يحمل قرار رقم "100" لسنة 2020 والصادر من مدير المركز الوطنى لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق" الذي يشمل اعتماد برنامج البكالوريوس للعلوم الصيدلانية والماجستير في بعض الأقسام المشار إليها في القرار. وباعتماد كلية الصيدلة بجامعة طرابلس، تم اعتماد اسم جامعة طرابلس بقرار رقم "101" لسنة 2020 الصادر أيضاً من مدير المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية "أ.د.محمد العتوق"، وفي الوقت نفسه قدّم السيد عميد الكلية والسيدة رئيسة قسم الجودة وتقييم الأداء الشكر والتقدير والعرفان للسيد رئيس جامعة طرابلس "أ.د.نبيل النطاح" علي دعمه وتشجعيه من أجل إرساء وتطبيق معايير الجودة بجامعة طرابلس، أيضاً تم تقديم الشكر والتقدير إلى فريق التدقيق المكلف من المركز الوطني لضمان الجودة واعتماد المؤسسات التعليمية والتدريبية وعلي رأسهم السيد مدير المركز وكل أعضاء مجلس الكلية والموظفين بكلية الصيدلة على كافة جهوذهم المبذولة، مُتمنين كل التوفيق لكافة الكليات وكل المهتمين بالجودة بها، من أجل أن تكون جامعة طرابلس في صفوف الجامعات المرموقة.

عرض التفاصيل
المزيد من الأخبار

من يعمل بـكلية الصيدلة

يوجد بـكلية الصيدلة أكثر من 86 عضو هيئة تدريس

staff photo

أ. محمد منصور ميلاد علي

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الصيدلة

 Effect of Ciprofloxacin on S. aureus and E. coli Growth in Presence of Vitamin C Using Cup Cut Diffusion Method

Abstract: Ciprofloxacin is a second-generation of fluoroquinolone, broad-spectrum antibiotic with bactericidal activity against Gram-positive and Gram-negative organisms. It is one of the most widely used antibiotics, because of its efficacy, safety, and relatively low cost. Ascorbic acid (vitamin C) is water-soluble monosaccharide antioxidant; it is essentially required by the body for its various biochemical and physiological processes. S. aureus is Gram-positive cocci; widely distributed in the environment, it is a member of the normal flora of the body. S. aureus is not always pathogenic; it is a common cause of skin infections including abscesses, respiratory infections such as sinusitis, and food poisoning. E. coli is Gram-negative bacteria, found in the environment, foods, and intestines. Most E. coli strains are harmless; it is part of the normal microbiota of the gut. However, some serotypes of E. coli cause serious food poisoning in their hosts; it can cause diarrhea, while others cause urinary tract infections, respiratory illness and pneumonia, and other illnesses. Method: Cup cut diffusion method was applied. Experiment I: is carried out to choose the concentration of vitamin C to be used in experiment II. The negative control is normal saline, added in cup in each plate, vitamin C (100 mg/mL, 200 mg/mL, 400 mg/mL) was added, the volume in each cup was 100 μL. Experiment II: Eight groups of treatments were applied. The first is the negative control (1% normal saline), the second group is the positive control of vitamin C (200 mg/mL). The third, fourth and fifth groups are ciprofloxacin with different concentrations (10 mg/mL, 20 mg/mL, 40 mg/mL); the sixth, seventh and eighth are the combination of vitamin C with each concentration of ciprofloxacin (10 mg/mL, 20 mg/mL, 40 mg/mL). Each group includes six petri dishes. Bacterial plates were incubated at 37 o C for 24 h and 48 h. Zone of inhibition is measured in mm. Results and conclusion: Ciprofloxacin produces dose dependent increase in zone of inhibition of S. aureus and E. coli growth, after 24 and 48 hours incubation. While vitamin C in the concentration used produced inhibitory effect on the growth of S. aureus and E. coli, after 24 hours incubation, vitamin C effect was not changed after 48 hours incubation. After 24 hours incubation, vitamin C potentiated the effect of ciprofloxacin at low concentration (10 mg/mL); while vitamin C antagonized the effect of ciprofloxacin at higher concentrations (20 and 40 mg/mL) on S. aureus growth. In the same time, ciprofloxacin antagonized the inhibitory effect of vitamin C on S. aureus growth. After 48 hours incubation, S. aureus produced resistance against ciprofloxacin alone, and that combined with vitamin C compared to zone of inhibition after 24 hours. Ciprofloxacin produced dose dependent inhibition of E. coli growth after incubation for 24 and 48 hours. Vitamin C potentiated the inhibitory effect induced by ciprofloxacin (additive effect). The inhibitory effect of ciprofloxacin, vitamin C and the combination was not changed after 48 hours compared to 24 hours.
Bassma M. Doro, Suhera M. Aburawi(7-2019)
Publisher's website

دراسة الكيميانباتية والقيمة الغذائية والتأثير المضاد للتأكسد والمضاد للتخثر لنبات القازول الذي ينمو في منطقة مسلاته – ليبيا" Phytochemical, Antioxidant, Anticoagulant Activities and Nutritional value of Allium roseum L (Alliaceae) Grown in Mesellata region- Libya

نبات القازول Allium roseum L نبات ينتمي إلى الفصيلة البصلية Alliaceae مستوطنا في شمال أفريقيا. يستعمل هذا النبات خلال فصل الربيع في إعداد بعض الوجبات الشعبية كما يستعمل كبديل عن الثوم Allium sativum.يستهدف هذا البحث دراسة الكيمياء النباتية لنبات القازول لمعرفة المواد الفعالة ولمعرفة القيمة الغذائية ومعرفة تأثيره كمضاد للتأكسد وكمضاد للتخثر.خضعت الأزهار والأبصال الطازجة كلا على حدة إلى التقطير البخاري وذلك لاستخلاص الزيوت الطيارة. كما خضعت الأزهار والأبصال المجففة في الظل للاستخلاص عن طريق عملية النقع في الميثانول في درجة حرارة الغرفة.طبقا لطرق التحاليل الكيميائية المرخصة (AOAC 2002) فإن النتائج أثبتت أن النبات يعتبر مصدرا جيدا للبروتين والدهون والألياف والسكريات حيث كانت (13.436 ±0.23, ,5.503 ±0.26 31.032 ±0.0و29.839±0.19) متتابعة بالنسبة للأزهار؛ (19.361 ±0.26, ,14.813 ±0.09 15.803 ±0.06 و34.714±0.9) متتابعة بالنسبة للأبصال.تم التعرف على التركيب الكيميائي للزيوت الطيارة والمستخلص الميثانولي لكل من الأزهار والأبصال عن طريق استخدام جهاز GC-MS. النتائج بينت أن المركب Triacoctane (40.47%) والمركب Isoelemicin (30.27%) كمكونين أساسيين بالنسبة للزيت الطيار للأزهار؛ والمركب 9,12Tetradecadien1ol,acetate,(Z,E) (88.43%) كمكون أساسي بالنسبة للزيت الطيار المستخلص من للأبصال. كما تم تحليل مستخلصات الميثانول بواسطة GC-MS وتم التعرف على مجموعة من المركبات.هذه الدراسة كشفت أن النبات له تأثير معتدل ضد التأكسد مقارنة بفيتامين ج؛ وأن معدل التأثير المضاد للتأكسد بالنسبة للأزهار أكبر من الأبصال.كما تم دراسة التأثير الخارجي المضاد للتجلط المعروف باسم (وقت البروثرومبين) لمستخلصي الميثانول بأحجام مختلفة (25, 50 و75 ميكروليتر) حيث اختبرت على عينات دم لأشخاص طبيعيين بواسطة قياس وقت البروثرومبين. حيث وجد أنه يزداد الوقت المطلوب للتجلط بازدياد الحجم المضاف من المستخلص وأن مستخلص الأزهار له فعالية أقوى من مستخلص الأبصال .Abstract: This study deals with the chemical characterization of a medicinal and an aromatic plant of the Libyan flora: Allium roseum L, and aimed to identify new bioactive natural compounds in its flowers and bulbs, determine the nutrient and bioactive compounds and screening for their possible antioxidant and anticoagulant properties. The chemical composition of essential oils steam-distillized as well as methanolic extracts of both flowers and bulbs were analyzed by GC/MS. The results showed that the Triacoctane and Isoelemicin were detected as the major components of the flowers essential oil (40.47, 30.27%) repectively. For bulbs essential oil showed that 9,12Tetradecadien1ol, acetate, (Z, E) was detected as the major component (88.43%). The GC-MS analysis of the methanolic extracts of the flowers and bulbs of A. roseum showed the presence of: five compounds in flowers methanolic extract, in terms of percentage amounts 10,13-Octadecadienoic acid, methyl ester (19.92%), 2,2-dimethoxybutane(17.55%), Furan,tetrahydro-2,5-dimethyl (12.02 %) and Hexadecanoic acid, methyl ester (11.68 %); and nineteen compounds in methanolic extract of bulbs, in terms of percentage amounts: Heptadecane (13.96%), Octadecane (10.84%), Tetradeca-(9z,12e)-dienyl acetate (10.47%) and Hexadecane (8.97 %)were predominant in the extract. Association of the official analytical chemists methods (2002) are used for nutritional analysis of flowers and bulbs of A. roseum. Results indicated that this plant is an excellent source ofproteins, fats, fibers and carbohydrates (13.436 ±0.23, 5.503 ±0.26, 31.032 ±0.04 and 29.839±0.19) respectively for flowers and (19.361 ±0.26, 14.813 ±0.09, 15.803 ±0.06 and 34.714±0.9) respectively for bulbs. The study revealed that, A.roseum L had moderate antioxidant, scavenging effect of methanolic extracts of flowers and bulbs when compared with standards (ascorbic acid and quercetin). IC50 (µg/ml) 5 min following the order: quercetin (1.08) < ascorbic acid (2.14) < flower extract (116.17) < bulb extract. Free radical scavenging activity of these samples also increased with an increasing concentration. In vitro anticoagulant effects of methanolic extracts of both flowers and bulbs of A. roseum in different volumes (25, 50 and 75 μL) were examined in the blood samples of normal individuals by measuring prothrombin time (PT). The methanolic extracts of flowers and bulbs of A. roseum were found to inhibit coagulation process in vitro and significantly prolonged prothrombin time in a dose-dependent manner. Methanolic extract of flowers was more potent in prothrombin time prolongation than methanolic extract of bulbs. All results in this project were investigated for the first time on Libyan A. roseum L.
عبد العزيز شرف الدين سويدان (2015)
Publisher's website

Mosquito Larvicidal and Pupicidal Activity of Some Plant Methanolic Extracts Against Culex

Mosquitoes can transmit more diseases than any other group of arthropods and affect millions of people throughout the world. They act as a vector for most of the life-threatening diseases like malaria, yellow fever and dengue fever. The major tool in mosquito control operation is the application of synthetic insecticides such as organochlorine and organophosphate compounds. Use of many of the former synthetic insecticides in mosquito control program has been limited due to high cost, environmental sustainability, harmful effect on human health, and other non-target populations, their non-biodegradable nature, higher rate of biological magnification through ecosystem, and increasing insecticide resistance on a global scale. One of the most effective alternative approaches under the biological control program is to explore the floral biodiversity and enter the field of using safer insecticides of botanical origin as a simple and sustainable method of mosquito control. This study aimed to evaluate larvicidal and pupicidal effect of five plant extracts (thyme, peppermint and citronella leaf extracts, clove buds extracts and lemon peels extract). Methanol extracts of thyme, peppermint and citronella leaf, clove buds and lemon peels were tested for their larvicidal and pupicidal activity. The standard WHO guideline for larvicides and pupicides evaluation was used. Three plant extract concentrations were prepared (25, 50 and 100 mg/ml) and tested on 20 larvae and 20 pupas (3rd and 4th instars) for each concentration on white enamel trays. Mortality percentage were calculated after 24 hrs. where larvae who doesn’t show swimming movement considered dead. Adult mosquitoes were identified to genus level. Thyme showed the highest % of yield (56%) followed by clove, peppermint, lemon and citronella with 13, 13, 8 and 5 % of yield respectively. The highest mortality % of larvae were by clove with 100% for the three tested concentrations, followed by thyme, lemon and peppermint. Citronella gave no effect as larvicidal agent. In pupicida activity test, thyme showed the highest activity followed by clove. Lemon didn’t show any pupicidal activity. Mosquito was identified as Culex. This result clearly reveals that buds extract of E. caryophyllus and leaf extracts of T. vulgaris and peels extract of C. limonoids could serve as a potential larvicidal agents against the Culex mosquito. The mode of action and larvicidal efficiency of these plant spp. extract should be scrutinized and determined. Besides, further investigation regarding the effect on non-target organism is extremely important and imperative in the near future. arabic 11 English 79
Sakina Salem Mohammed Saadawi, , , (4-2019)
Publisher's website