أ. عزالدينابوشلوع

قسم الكيمياء كلية التربية - طرابلس

الاسم الكامل

أ. عزالدين محمد ابراهيم ابوشلوع

المؤهل العلمي

ماجستير

الدرجة العلمية

محاضر

ملخص

عزالدين بشلوع هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الكيمياء بكلية التربية طرابلس. يعمل السيد عزالدين بشلوع بجامعة طرابلس كـمحاضر مساعد منذ 12-01-03 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

معلومات الاتصال

المؤهلات

ماجستير

كيمياء تحليلية
الاكاديمية الليبية
1 ,2013

المنشورات

Spectrophotometric determination of iron in dietary supplements in Libyan market

In most cases dietary supplements especially in Libya are consumed without prescriptions and the public has very limited any awareness of their health risk. The lack of quality control on numerous brands of dietary supplements in pharmacies of Libya today may result in a serious health problem. The aim of this study is to determine the iron content using a fast and accurate method for quality control of some imported dietary supplements, based on spectrophotometric measurement of iron after complexation with 1, 10-phenanthroline in an acidic medium. Eight types of vitamin supplementary tablets were randomly collected from the Libyan market and analyzed for the iron content. The analysis showed an average value of 61mg Fe/pill for the range of 40.07-112.63 mg Fe/pill. Results showed that 75% of the samples were lower in iron content than that recorded on the dietary products. arabic 9 English 71
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(1-2020)
Publisher's website


دراسة تراكم بعض العناصر الثقيلة في نسج أربعة أنواع من الأسماك المجمعة من شواطئ طرابلس ومصراته/ليبيا

تضمنت الدراسة تقدير تركيز بعض العناصر الثقيلة (الرصاص Pb , النحاس uC , الكادميوم dC) في عضلات أربعة أنواع من الأسماك المجمعة من الساحل الليبي قبالة شواطئ طرابلس ومصراته وقسمت الأسماك المصطادة إلى ثلاث أطوال وأوزان مختلفة (كبير,متوسط,صغير). أجريت هذه الدراسة في فصل صيف 2019 , وأوضحت نتائج الدراسة أن تراكم العناصرالثقيلة كان في عضلات أسماك البوري أكثر من أنواع الأسماك الأخرى وكان للطول والوزن علاقة طردية في زيادة تركيز العناصر الثقيلة في عضلات هذه الأسماك إذ كانت تزداد بزيادة الطول والوزن وفي جميع الأنواع الأربعة المدروسة. وتشير النتائج إلى أن: تركيز الرصاص في عضلات أسماك ( التريليا,المرجان,الشكورفو)كانت ضمن الحدود المسموح بها حسب منظمة الصحة العالمية وحسب FAO أما عضلات أسماك البوري فقد كان تركيز الرصاص فيها أعلى من الحدود المسموح بها حسب WHO وحسب FAO. كما لوحظ أن تركيز الكادميوم في كل العينات كان ضمن الحدود المسموح بها حسب WHOوحسب FAO. أما تركيز النحاس في عضلات أسماك( البوري , الشكورفو) فقد كان أعلى من الحدود المسموح بها حسب(WHO,FAO ) أما (التريليا ,المرجان) فقد كانت ضمن الحدود المسموح بها حسب (WHO,FAO). arabic 183 English 0
عزالدين محمد ابراهيم, خديجة محمد السموعي(12-2020)
موقع المنشور


دراسة مدى ملائمة المياه الجوفية بمدينة مزدة للأغراض المنزلية

مدينة مزدة هي أحد اكبر المدن الليبية في الجبل الغربي من حيث الكثافة السكانية , تقع مدينة مزدة في منتصف الشمال الغربي من ليبيا بين خطي عرض 13.4 شمالا و 28.17 جنوبا وخطي طول 14.10 شرقا و11.40 غربا وتقع جنوب مدينة طرابلس( بحوالي 200 كم) . تعتبر المياه الجوفية هي المصدر الرئيسي للمياه في هذه المنطقة والتي يعتمد عليها السكان في تلبية جميع احتياجاتهم من شرب ، زراعة ، صناعة , بالإضافة إلى الاستخدامات الأخرى. ويوجد بها العديد من الآبار والتي يتراوح عمقها من 500 متر إلى 750 متر. في هذه الدراسة تم اختيار عدد 4 آبار منتشرة بالمنطقة لغرض تصنيف نوعية المياه وتقييم استخدامها للأغراض المختلفة. تم قياس درجة الحموضة لعينات المياه في آبار قيد الدراسة ، بالإضافة إلى تقدير العناصرالثقيلة الرئيسية في المختبر كما تم تقدير العسرة الكلية للمياه والأملاح الذائبة الكلية.كما تم اجراء الفحص الميكروبي للكشف عن إمكانية وجود البكتريا من عدمه. بينت نتائج الاختبارات المعملية للمياه الجوفية للمنطقة بأن مياهها تعتبر متدنية النوعية وغير صالحة للشرب وذلك استنادا إلى مواصفات مياه الشرب في ليبيا لسنة (2008)الصادرةعن المركز الوطني للمواصفات والمعايير القياسية , معاييرمنظمة الصحة العالمية ((WHO لسنة (2011)، منظمة والأغذية الزراعة ( FAO), وأيضا وكالة حماية البيئة الأمريكية EPA) ). arabic 112 English 0
عزالدين محمد ابراهيم(8-2020)
موقع المنشور


REMOVAL OF SYNTHETIC DYE ACID RED 186 FROM WATER BY ACTIVATED CARBON

The adsorption of acid red 186(AR) onto activated carbon prepared from Libyan farms was studied, the effect of solution pH, contact time, adsorption dose and initial dye concentration was evaluated. The adsorption studied included Langmuir and Freundlish isotherms were applied to experimental results. The experimental results fitted very well to both adsorption isotherms. The mixture mono layer capacity obtained from Langmuir is q_e =7.62mg/g for activated carbon (100-45um) and q_e=7.194mg/g for activated carbon (lees than 45um).Therefore, activated carbon has the potential to be used as a low cost eco-friendly adsorbent for removal “activated carbon” dye from aqueous solution. arabic 11 English 57
ezouldeen(5-2015)
Publisher's website


تحديد تركيز برومات البوتاسيوم في مجموعة من المنتجات الغذائية باألسواق المحلية بمدينة طرابلس

أجريت هذه الدراسة لتقدير تركيز برومات البوتاسيوم KBrO3 ))في 12عينة من المعجنات والبسكويت وتم قياس امتصاص العينات باستخدام جهاز )Uv-Vis spectrophotometer )وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية برومات البوتاسيوم في العينات تختلف باختالف العينة فكان أعلى تركيز لعينة بسكويت MAJOUR 765ppm.5 وأقل تركيز كان لعينة الكعك المالح 644ppm في حين كان تركيز برومات البوتاسيوم لبعض عينات المعجنات كالتالي: رشدة برمة كان التركيز فيها 565ppm ،.رشته كسكاس )5ppm ،.75 ppm)6 أيضا أظهرت نتائج عينات من البسكويت أن أعلى تركيز كان في عينة )بسكويت MAJOUR )765ppm.5 وأقل تركيز كان في عينة )بسكويت Joy Coffee )22265ppm ،أما باقي التراكيز ،545ppm Digestiveبسكويت، 474ppm Amanteigadoبسكويت 47765 Tic ppmبسكويت: كالتالي فكانت أيضا 6125ppm Deluxeppm بسكويت، 271 ppm C mini Ring&B بسكويت، 2.165 ppm نوترو دايجستف بسكويت أظهرت النتائج في عينات الكعك والتي تم جمعها من عدة معامل في مدينة طرابلس )الكعك المالح ‘ الكعك الحلو، كعك السكر( نتائجا كالتالي: حيث كان أعلى تركيز فيها للكعك الحلو بقيمة 7167ppm ،وأقل تركيز فيها كان لعينة الكعك المالح بقيمة 44ppm في حين كانت باقي التراكيز كالتالي: كعك السكر ppm 72 ،كعك حلوppm )765 ،.ppm ،.. ppm 54 ،ppm 1 ،).أما عينة اميلحة كان تركيزهاppm 6217 وعلى الرغم من أن الدولة الليبية منعت استخدام برومات البوتاسيوم منذ 1005 بسبب تصنيفه كمادة مسرطنة محتملة ومنع استخدامه في الكثير من الدول إال أن نتائج الدراسة أشارت الى وجودها بتراكيز مختلفة في كل العينات التي تم قياسها6
عزالدين محمد ابراهيم ابوشلوع(12-2021)
موقع المنشور


تقدير تركيز الحديد باستخدام القياس الطيفي في بعض أنواع الشاي الموجودة في السوق الليبي

يعد الشاي من أكثر أنواع المشروبات استهلاكا وله العديد من الفوائد لوجود العناصر الغذائية فيه خاصة العناصر الاساسية والعناصر النادرة, تم في هذه الدراسة تقدير محتوى الحديد الكلي لعدد 17 عينة من علامات تجارية مختلفة للشاي المتواجدة في السوق الليبي, تم تحضير العينات عن طريق الهضم الجاف وتم تقدير مستوى الحديد عن طريق القياس الطيفي, وأظهرت النتائج أن تركيز الحديد تراوح ما بين (0.1 إلى 2.5مجم / لتر) بمتوسط قيمة (0.520 مجم / لتر)، لوحظ أقل تركيز (0.1 مجم / لتر) في ماركة شاي ليبتون، وأعلى تركيز (2.5 مجم / لتر) في العلامة التجارية شاي الكبشين.
عزالدين محمد ابراهيم(10-2021)
موقع المنشور


Iron Oxide Nanoparticles Assisted Arsenic, Mercury, And Cadmium Removal From Aqueous Solution

– Iron oxide nanoparticles (IONPs) can play a significant role in the removal of heavy metal from contaminated solution .Aresnite ,As(III) highly toxic,mobile and predominant species in arsenic contaminated water IONPs have been synthesized, characterized and tested for the removal of As(III) from arsenic contaminated water. In this work , we synthesized IONPs using a chemical method involving dispersion of Fe3+ ions through polymer molecules of poly vinyl alcohol (PVA) in aqueous medium X-ray diffraction (XRD) analysis confirmed the formation of a single phase rhomobohrdral crystal structure, the size of nanoparticles was 50-100 nm. Transmission electron microscopic images corborate the result of IONPs (50-100 nm) . The adsorption of As(III),Hg(II) and Cd(II) On (IONPs) was studied using four parameters contact time, concentration, dose of IONPs and pH Adsorption equilibrium was achieved in 100 min and maximum removal of As(III) was obtained at pH (6-6.5) . The isotherm analysis indicated that the adsorption data better filted to the Langmuir isotherm model. The maximum adsorption capacities were 101.2, 73.10 and 60.05 mg g_1 for As(III), Hg(II) and Cd(II), respectively.
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(9-2021)
Publisher's website


Determination of Lead and Cadmium Concentration in Different Samples of Tea and Coffee Circulating in the Libyan Market

The study focused on determining the levels of lead and cadmium in some samples of the best-selling and popular tea and coffee among people in Tripoli city-Libya during the years 2018-2019. Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) has been used to determine the concentrate of cadmium and lead ions in different 17 tea samples, and 11 coffee samples. The mean values of cadmium and lead in (mg/kg) in tea samples as follows: The highest value for cadmium was found in Libton tea sample 0.260 ? 0.017, while the lowest value was found in Alkoozi red tea and Alfrdous tea samples 0.037 ? 0.006, with the overall mean was 0.119 ? 0.054. The highest value for lead was found in Alkoozi green tea sample 2.153 ? 0.012, while the lowest value was found in Alzahra tea sample 0.187 ? 0.002, with the overall mean was 1.118 ? 0.612. The results show that there are no significant differences in the values of lead in all coffee samples, which ranged from 1.23 to 1.62 mg/kg with the overall mean was 1.277 ? 0.358, except Sheikh Hbahanbelend coffee sample 0.271? 0.002 mg/kg. While the cadmium concentration in coffee samples ranged from 0.022 to 0.064 mg/kg, with the mean value 0.0514?0.0012. From these results can be noticed that coffee samples have about 11 times higher concentration of cadmium than tea, whereas the concentration of lead in tea is about 22 times higher than that in coffee samples.
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(1-2022)
Publisher's website


تقدير تركيز فيتامين c في عينات من أصناف البرتقال والليمون بالطرق الحجمية

أجري هذا البحث لتقدير فيتامين C في العصائر الطازجة لبعض عينات الليمون والبرتقال المحلي، وتم تقدير تركيز الفيتامين بطريقة المعايرة باستخدام محلول اليود القياسي وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية الفيتامين تختلف باختلاف العينة وحتى في عينات نفس النوع حيث وجد أن تركيز فيتامين C بوحدة mg/100ml لعينتين من نفس النوع للبرتقال الدمي (37- 76 ) وبرتقال أبوسرة (33- 64 ) وللبرتقال الحلو (28-40 ) ولليوسفي ( 17-28 ) وللبرتقال المر (24.7-48 ) وللبرتقال الحامض (31- 58 ) والليمون ( 21-41 ). وأعلى تركيز كان لعينة البرتقال الدمي وأقل تركيز لعينة الليمون.
عزالدين ابوشلوع(6-2021)
موقع المنشور