قسم الكيمياء

المزيد ...

حول قسم الكيمياء

قسم الكيمياء أحد الاقسام العلمية بكلية التربية طرابلس يمنح الطالب الدارس به درجة البكالوريوس في علوم الكيمياء بعد اتمامه الوحدات الدراسية(141وحدة دراسية) متضمنة عدد من المواد النظرية والعملية المتعلقة بعلم الكيمياء وكذلك بعض المواد التربوية التي تؤهل الطالب للعمل في مجال التدريس ويضم قسم الكيمياء عدد ستة أعضاء هيئة تدريس بالاضافة الي أستاذة موفدة بالخارج وثلاثة معيدين ويقدر عدد الطلاب الدارسين به 200 طالب.

حقائق حول قسم الكيمياء

نفتخر بما نقدمه للمجتمع والعالم

34

المنشورات العلمية

7

هيئة التدريس

135

الطلبة

0

الخريجون

البرامج الدراسية

بكالوريس في العلوم والتربية
تخصص الكيمياء

المقررات الدراسية متسلسلة ومتكاملة ولها صفة التدرج العلمي المنهجي فيما بينها، وتكون دراسة بعض المقررات معتمدة أساساً على مقررات سابقة يتعين اجتيازها بنجاح، ولا يسمح للطالب بالانتظام في دراسة مقرر ما إلا إذا اجتاز بنجاح المقررات الدراسية السابقة التي يعتمد عليها المقرر...

التفاصيل

من يعمل بـقسم الكيمياء

يوجد بـقسم الكيمياء أكثر من 7 عضو هيئة تدريس

staff photo

د. رجب علي المختار عيسى

رجب علي المختار عيسى هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم الكيمياء بكلية التربية طرابلس. يعمل السيد رجب المختار بجامعة طرابلس كـمحاضر منذ 2013-10-07 وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في قسم الكيمياء

Synthsis and Antibacterial activity of some novel amide derivative

تصنيع وتقدير الفاعلية ضد البكتيريا لبعض مشتقات الاميدات arabic 8 English 58
Asma Omar Ahmad jebril(10-2010)
Publisher's website

Assessment of Physicochemical Properties and Mineral Compositions of Almond (Prunus amygdalus) Gum of Libyan Origin

Twenty-five authentic samples of Prunus amygdalus gum samples were collected from five different locations in northwest of Libya. Different physicochemical methods were used to characterize this type of gum samples. The mean values of the moisture ranged from 12.55 to 14.93%, ash mean values 4.03 to 4.62%, pH 3.89 to 4.40, W.H.C 52.85 to 60.0%, and O.H.C 136.2 to 156.3%. Solubility of Prunus amygdalus gum showed that it had low solubility in distilled water with the mean values ranged from 20.01 to 35.40%, but it dissolved perfectly in alkali media where solubility increased to 96.3% in 0.05 M Na2CO3. The study exhibited that the mean values of cationic concentration in %(w/w) such as calcium was ranged from 0.552 to 0.585, potassium 0.402 to 0.505, iron 0.0975 to 0.1125, and sodium 0.064 to 0.079, which indicates that Ca has the highest concentration of metallic ions present. Atomic absorption method indicate that all samples contain traces of elements, Li, Cr, Mn, Ni, Zn, Pb, Hg, and Cd. The main functional groups recorded from FTIR spectrum included bands at 3293 cm-1 (O-H in carboxylic group), 1601.77 cm-1 (C=O, amide N-H bend, and C=C), 1357.53 cm-1 (CH3-, and C-O-H in- plane bending vibration), and 1025.74 cm-1 (C-O stretching). arabic 16 English 99
Aborawi M. Elgornazi, M.H. Awad, Nouri M.A. Soleiman(2-2021)
Publisher's website

The Use of Fourier-Transform Infrared Spectroscopy to Assess Libyan Virgin Olive Oil Adulteration with Corn and Sun Flower Oils

Modern improvements in Fourier transform infrared spectroscopy instrumentation spread out the application of this technique to the field of food research. This study is focused to evaluate the efficiency of FT-IR spectroscopy in order to assess the Libyan virgin olive oil adulteration with cheaper vegetable oils: sunflower oil and corn oil. Taking a closer inspection to different regions of recorded IR spectra of both pure oil sample (virgin olive oil, sun flower oil, corn oil) and their mixture: It is noticed that an absorbance shift was identified at about 3000 cm-1 due to the C-H stretching vibration of the cis-double bond proved to be reliable index for assessing of virgin olive oil adulteration by vegetable oil addition. Also, the absorbance at about 3008 cm-1, characteristic to the oils with a high saturated fatty acids content and short carbohydrate chain, recorded appreciable changes by increasing of vegetable oil percent added in virgin olive oil. Based on the calibration curve (absorbance versus percent of vegetable oil added in virgin olive oil), it is possible to determine the degree of virgin olive oil adulteration. A significant positive correlation for both adulterant oils (R2 > 0.97) at wavenumber 3008.3 cm-1 was observed in our study. Our data demonstrated that FT-IR spectroscopy proved to be a valuable tool to identify the differences recorded in oil samples spectra and finally, to appreciate the degree of virgin olive oil adulteration
Ragiab Ali Mokhtar Issa(1-2018)
Publisher's website