Publication List for Department of Chemistry

Publication statistics for Department of Chemistry

  • Icon missing? Request it here.
  • 5

    Conference paper

  • 27

    Journal Article

  • 1

    Book

  • 0

    Chapter

  • 0

    PhD Thesis

  • 1

    Master Thesis

  • 0

    Final Year Project

  • 0

    Technical Report

  • 0

    Unpublished work

  • 0

    Document

تقدير تركيز الحديد باستخدام القياس الطيفي في بعض أنواع الشاي الموجودة في السوق الليبي

يعد الشاي من أكثر أنواع المشروبات استهلاكا وله العديد من الفوائد لوجود العناصر الغذائية فيه خاصة العناصر الاساسية والعناصر النادرة، تم في هذه الد ا رسة تقدير محتوى الحديد الكلي لعدد 17 عينة من علامات تجارية مختلفة للشاي المتواجدة في السوق الليبي، تم تحضير العينات عن طريق الهضم الجاف وتم تقدير مستوى الحديد عن طريق القياس الطيفي، وأظهرت النتائج أن تركيز الحديد تا روح ما بين ) 0.1 إلى 2.5 مجم / لتر( بمتوسط قيمة ) 0.520 مجم / لتر(، لوحظ أقل تركيز ) 0.1 مجم / لتر( في ماركة شاي ليبتون، وأعلى تركيز ) 2.5 مجم / لتر( في العلامة التجارية شاي الكبشين.
أبوبكر عامر بشير الطروق(10-2021)
publisher's website

Determination of Potassium Bromate Concentration in a Group of Food Products in Local Markets in Tripoli

This study was conducted to estimate the concentration of potassium bromate (KBrO3) in 21 samples of pastries and biscuits, and the absorption of samples was measured using a (Uv-Vis spectrophotometer). The results of this research showed that the amount of potassium bromate in the samples varies according to the sample, and the highest concentration was for the sample of Major Biscuits(567.5ppm). The lowest concentration was for 44 ppm mleeha cake sample. We conclude the use of an internationally banned carcinogen and prohibited by Libyan laws, as this study revealed the presence of high concentrations of it in the tested samples.
ABUBAKER A BASHIR ATRROG(12-2021)
publisher's website

تقدير تركيز فيتامين c في عينات من أصناف البرتقال والليمون بالطرق الحجمية

أجري هذا البحث لتقدير فيتامين C في العصائر الطازجة لبعض عينات الليمون والبرتقال المحلي، وتم تقدير تركيز الفيتامين بطريقة المعايرة باستخدام محلول اليود القياسي وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية الفيتامين تختلف باختلاف العينة وحتى في عينات نفس النوع حيث وجد أن تركيز فيتامين C بوحدة mg/100ml لعينتين من نفس النوع للبرتقال الدمي (37- 76 ) وبرتقال أبوسرة (33- 64 ) وللبرتقال الحلو (28-40 ) ولليوسفي ( 17-28 ) وللبرتقال المر (24.7-48 ) وللبرتقال الحامض (31- 58 ) والليمون ( 21-41 ). وأعلى تركيز كان لعينة البرتقال الدمي وأقل تركيز لعينة الليمون.
عزالدين ابوشلوع(6-2021)
View publisher's website

Determination of Lead and Cadmium Concentration in Different Samples of Tea and Coffee Circulating in the Libyan Market

The study focused on determining the levels of lead and cadmium in some samples of the best-selling and popular tea and coffee among people in Tripoli city-Libya during the years 2018-2019. Atomic Absorption Spectroscopy (AAS) has been used to determine the concentrate of cadmium and lead ions in different 17 tea samples, and 11 coffee samples. The mean values of cadmium and lead in (mg/kg) in tea samples as follows: The highest value for cadmium was found in Libton tea sample 0.260 ? 0.017, while the lowest value was found in Alkoozi red tea and Alfrdous tea samples 0.037 ? 0.006, with the overall mean was 0.119 ? 0.054. The highest value for lead was found in Alkoozi green tea sample 2.153 ? 0.012, while the lowest value was found in Alzahra tea sample 0.187 ? 0.002, with the overall mean was 1.118 ? 0.612. The results show that there are no significant differences in the values of lead in all coffee samples, which ranged from 1.23 to 1.62 mg/kg with the overall mean was 1.277 ? 0.358, except Sheikh Hbahanbelend coffee sample 0.271? 0.002 mg/kg. While the cadmium concentration in coffee samples ranged from 0.022 to 0.064 mg/kg, with the mean value 0.0514?0.0012. From these results can be noticed that coffee samples have about 11 times higher concentration of cadmium than tea, whereas the concentration of lead in tea is about 22 times higher than that in coffee samples.
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(1-2022)
View publisher's website

Iron Oxide Nanoparticles Assisted Arsenic, Mercury, And Cadmium Removal From Aqueous Solution

– Iron oxide nanoparticles (IONPs) can play a significant role in the removal of heavy metal from contaminated solution .Aresnite ,As(III) highly toxic,mobile and predominant species in arsenic contaminated water IONPs have been synthesized, characterized and tested for the removal of As(III) from arsenic contaminated water. In this work , we synthesized IONPs using a chemical method involving dispersion of Fe3+ ions through polymer molecules of poly vinyl alcohol (PVA) in aqueous medium X-ray diffraction (XRD) analysis confirmed the formation of a single phase rhomobohrdral crystal structure, the size of nanoparticles was 50-100 nm. Transmission electron microscopic images corborate the result of IONPs (50-100 nm) . The adsorption of As(III),Hg(II) and Cd(II) On (IONPs) was studied using four parameters contact time, concentration, dose of IONPs and pH Adsorption equilibrium was achieved in 100 min and maximum removal of As(III) was obtained at pH (6-6.5) . The isotherm analysis indicated that the adsorption data better filted to the Langmuir isotherm model. The maximum adsorption capacities were 101.2, 73.10 and 60.05 mg g_1 for As(III), Hg(II) and Cd(II), respectively.
ezuldeen mohammed abraheem aboushalloua(9-2021)
publisher's website

تقدير تركيز الحديد باستخدام القياس الطيفي في بعض أنواع الشاي الموجودة في السوق الليبي

يعد الشاي من أكثر أنواع المشروبات استهلاكا وله العديد من الفوائد لوجود العناصر الغذائية فيه خاصة العناصر الاساسية والعناصر النادرة, تم في هذه الدراسة تقدير محتوى الحديد الكلي لعدد 17 عينة من علامات تجارية مختلفة للشاي المتواجدة في السوق الليبي, تم تحضير العينات عن طريق الهضم الجاف وتم تقدير مستوى الحديد عن طريق القياس الطيفي, وأظهرت النتائج أن تركيز الحديد تراوح ما بين (0.1 إلى 2.5مجم / لتر) بمتوسط قيمة (0.520 مجم / لتر)، لوحظ أقل تركيز (0.1 مجم / لتر) في ماركة شاي ليبتون، وأعلى تركيز (2.5 مجم / لتر) في العلامة التجارية شاي الكبشين.
عزالدين محمد ابراهيم(10-2021)
View publisher's website

تحديد تركيز برومات البوتاسيوم في مجموعة من المنتجات الغذائية باألسواق المحلية بمدينة طرابلس

أجريت هذه الدراسة لتقدير تركيز برومات البوتاسيوم KBrO3 ))في 12عينة من المعجنات والبسكويت وتم قياس امتصاص العينات باستخدام جهاز )Uv-Vis spectrophotometer )وأظهرت نتائج هذا البحث أن كمية برومات البوتاسيوم في العينات تختلف باختالف العينة فكان أعلى تركيز لعينة بسكويت MAJOUR 765ppm.5 وأقل تركيز كان لعينة الكعك المالح 644ppm في حين كان تركيز برومات البوتاسيوم لبعض عينات المعجنات كالتالي: رشدة برمة كان التركيز فيها 565ppm ،.رشته كسكاس )5ppm ،.75 ppm)6 أيضا أظهرت نتائج عينات من البسكويت أن أعلى تركيز كان في عينة )بسكويت MAJOUR )765ppm.5 وأقل تركيز كان في عينة )بسكويت Joy Coffee )22265ppm ،أما باقي التراكيز ،545ppm Digestiveبسكويت، 474ppm Amanteigadoبسكويت 47765 Tic ppmبسكويت: كالتالي فكانت أيضا 6125ppm Deluxeppm بسكويت، 271 ppm C mini Ring&B بسكويت، 2.165 ppm نوترو دايجستف بسكويت أظهرت النتائج في عينات الكعك والتي تم جمعها من عدة معامل في مدينة طرابلس )الكعك المالح ‘ الكعك الحلو، كعك السكر( نتائجا كالتالي: حيث كان أعلى تركيز فيها للكعك الحلو بقيمة 7167ppm ،وأقل تركيز فيها كان لعينة الكعك المالح بقيمة 44ppm في حين كانت باقي التراكيز كالتالي: كعك السكر ppm 72 ،كعك حلوppm )765 ،.ppm ،.. ppm 54 ،ppm 1 ،).أما عينة اميلحة كان تركيزهاppm 6217 وعلى الرغم من أن الدولة الليبية منعت استخدام برومات البوتاسيوم منذ 1005 بسبب تصنيفه كمادة مسرطنة محتملة ومنع استخدامه في الكثير من الدول إال أن نتائج الدراسة أشارت الى وجودها بتراكيز مختلفة في كل العينات التي تم قياسها6
عزالدين محمد ابراهيم ابوشلوع(12-2021)
View publisher's website

The Use of Fourier-Transform Infrared Spectroscopy to Assess Libyan Virgin Olive Oil Adulteration with Corn and Sun Flower Oils

Modern improvements in Fourier transform infrared spectroscopy instrumentation spread out the application of this technique to the field of food research. This study is focused to evaluate the efficiency of FT-IR spectroscopy in order to assess the Libyan virgin olive oil adulteration with cheaper vegetable oils: sunflower oil and corn oil. Taking a closer inspection to different regions of recorded IR spectra of both pure oil sample (virgin olive oil, sun flower oil, corn oil) and their mixture: It is noticed that an absorbance shift was identified at about 3000 cm-1 due to the C-H stretching vibration of the cis-double bond proved to be reliable index for assessing of virgin olive oil adulteration by vegetable oil addition. Also, the absorbance at about 3008 cm-1, characteristic to the oils with a high saturated fatty acids content and short carbohydrate chain, recorded appreciable changes by increasing of vegetable oil percent added in virgin olive oil. Based on the calibration curve (absorbance versus percent of vegetable oil added in virgin olive oil), it is possible to determine the degree of virgin olive oil adulteration. A significant positive correlation for both adulterant oils (R2 > 0.97) at wavenumber 3008.3 cm-1 was observed in our study. Our data demonstrated that FT-IR spectroscopy proved to be a valuable tool to identify the differences recorded in oil samples spectra and finally, to appreciate the degree of virgin olive oil adulteration
Ragiab Ali Mokhtar Issa(1-2018)
View