faculty of Agriculture

More ...

About faculty of Agriculture

Facts about faculty of Agriculture

We are proud of what we offer to the world and the community

235

Publications

173

Academic Staff

522

Students

0

Graduates

Who works at the faculty of Agriculture

faculty of Agriculture has more than 173 academic staff members

staff photo

Dr. KHALED ALAKHDHAR BOULGASEM AISAWI

إن أهم اهتماماتي البحثية في مجال تربية وفسيولوجيا المحاصيل الحقلية تتلخص في: 1 - إجراء التجارب الحقلية والمعملية خاصة المتعلقة بدراسة الأسباب الفسيولوجية للتقدم الوراثي في إنتاجية محاصيل الحبوب بسبب برامج التربية ومدى كفاءة وتأقلم الأصناف المستنبطة حديثا والمستوردة ومقارنتها بالأصناف المحلية. 2 - دراسة تأثير مورث تثبيط تكوين الأشطاء في القمح على خصوبة السنبلة وعلاقته بالكثافة النباتية في وحدة المساحة. 3 - تعريف العوامل المحددة للإنتاج في المحاصيل الحقلية ومحاولة تطوير ملائمة المحصول لهذه العوامل من وجهة نظر فسيولوجية وذلك بالبحث في الأسس الفسيولوجية لتطوير مقاومة وتحمل الظروف البيئية غير الملائمة خاصة الجفاف والملوحة.

Publications

Some of publications in faculty of Agriculture

تلوث بعض الأعشاب المستخدمة في الأغذية ببعض المعادن الثقيلة

"يعتبر تلوث الأغذية من أهم المشاكل المعاصرة التي تهدد صحة الإنسان في العالم ومن بين هذه الملوثات بل وأكترها خطراً على صحة الإنسان المعادن الثقيلة وتحديداً الرصاص (Pb)، الكادميوم (Cd) والزرنيخ (As)، وذلك لانتشار استعمالها في الكثير من الأنشطة الصناعية والزراعية. نظرا لعدم وجود دراسات محلية حول مستوى هذه العناصر في بعض الأعشاب المستخدمة في الأغذية والمتمثلة في الإكليل الجبلي L. Rosmarinus officinalis والزعتر البرى Thymus capitatus L. والشيح البرى Artemisia herba-alba والمريمية .Salvia fruticosa L والنعناع .Mentha piperita L استهدفت هذه الدراسة تقدير مستويات الرصاص،الكادميوم والزرنيخ في هذه الأنواع من الأعشاب والتي تم جمعها من مصادرها الأصلية من ثلاث مواقع من مناطق الجبل الأخضر وثلاث مواقع من مناطق الجبل الغربي بمعدل 15عينة من كل منطقة لكل نوع من الأعشاب على حسب أماكن تواجدها بالمناطق وأيضا دراسة محتوى المستخلصات المائية الساخنة لهذه الأنواع من الأعشاب خلال فترات زمنية مختلفة ، وأستخدم جهاز Atomic Absorption Spectrophotometer ( graphite furnace ) في تحليل العينات بمعدل ثلاث مكررات لكل عينة. أظهرت النتائج أن أعلى متوسط تركيز للرصاص بالميلغرام / كيلوغرام ( مغ/ كغ) في عينات الأعشاب كان 1.3525 0.0402 ، 0.90820.0266 ، 0.61530.0286 ،0.4259 0.0223 ، 0.41760.0360 في الشيح البرى والنعناع والزعتر البرى والإكليل الجبلي و المريمية على التوالي . بينما كان أعلى متوسط تركيز للكادميوم (مغ / كغ) 0.20440.0256 ، 0.06270.0173 ، 0.06260.0108 ، 0.04310.0113 ، 0.03250.0104 في الشيح البرى والنعناع و المريمية والإكليل الجبلي والزعتر البرى على التوالي . أعلى متوسط تركيز للزرنيخ (مغ /كغ) 0.32050.0284 ، 0.21540.0241 ، 0.19520.0258 ، 0.15090.0229 ، 0.09620.0201 في الشيح البرى والنعناع والمريمية والإكليل الجبلي والزعتر البرى على التوالي. عند تحليل المستخلص المائي للأعشاب خلال فترات زمنية مختلفة لم نتحصل على تراكيز قابلة للكشف لكل من الرصاص والكادميوم والزرنيخ لجميع أنواع الأعشاب.كما بينت نتائج التحليل الإحصائي وجود فروق معنوية عند مستوى (P≤0.001) بين المناطق قيد الدراسة. متوسط تركيز الرصاص والكادميوم والزرنيخ في الأعشاب قيد الدراسة كانت أقل من الحد الأعلى المسموح به من قبل منظمة الصحة العالمية (WHO) وهو 10 مغ/ كغ للرصاص، 0.3 مغ/ كغ للكادميوم ، 1.0 مغ/ كغ للزرنيخ Abstract Food contamination is considered one of the most important issues threatening human health in the worldwide ; the most dangerous of food contaminants on human health are the heavy metals especially Lead (Pb), cadmium (Cd) and arsenic (As), for their widespread use in many industrial and agricultural activities.
Due to the lack of local studies on the level of these elements in some of the herbs used in food and in the Rosemary of mountain (Rosmarinus officinalis L). In addition, wild thyme (Thymus capitatus L.) Land and Wormwood (Artemisia herba-alba) and sage (Salvia fruticosa L), mint (Mentha piperita L). This study aimed to determine the concentrations of lead, cadmium and arsenic in samples of herbs that have been collected from original sources of the three sites in The Green Mountain and three sites in The western mountain areas, at the rate of 15 samples from each region, for each type of herbs depending on the location of their areas and also to examine the content of the hot water extracts for these types of herbs during different periods of time, and use the device Atomic Absorption Spectrophotometer ( graphite furnace ) In the analysis of samples, in three replicates. The results showed that the highest average on contration of lead (mg kg) 1.3525 0.0402, 0.9082 0.0266, 0.6153 0.0286, 0.4259 0.0223, 0.41760.0360 in the Artemisia herba-alba L., Mentha piperita L.,Thymus capitatus L., Rosmarinus officinalis L. and Salvia fruticosa L., respectively. Highest average concentration of cadmium (mg kg) 0.2044 0.0256 , 0.0627 0.0173, 0.0626 0.0108, 0.0431 0.0113, 0.0325 0.0104 in the Artemisia herba-alba L.,Mentha piperita L., Salvia fruticosa L., Rosmarinus officinalis L. and Thymus capitatus respectively. Highest average concentration of arsenic (mg kg) 0.3205 0.0284, 0.2154 0.0241, 0.1952 0.0258, 0.1509 0.0229, 0.0962 0.0201 in the Artemisia herba-alba L.,Mentha piperita L Salvia fruticosa L., Rosmarinus officinalis L. and Thymus capitatus respectively. When analyzing the aqueous extract of the herbs during different periods of time, we obtained no detectable concentrations of lead and cadmium and arsenic. The results of the statistical analysis indicated significant differences at the level (P ≤ 0.001) between the studied regions. Average concentration of lead, cadmium and arsenic in grasses under study were lower than the upper limit allowed by the World Health Organization (WHO) 10 mg /kg of lead, 0.3 mg /kg for cadmium, 1.0 mg /kg for arsenic."
طارق الشارف المبروك انبية (2010)
Publisher's website

مستوى تلوث حبوب الشعير و منتجاته ( دقيق الشعير و الزميتة ) بسموم الأوكراتوكسينات A و B من مطاحن خاصة بمدينة طرابلس

Abstract The present study aims to isolate and identify such fungi natural occurrence barley grain collected from Tripoli, Libyia, fungi production of ochratoxins, survey natural occurrence of ochratoxins in barley and its products (flouer and zometa) , study the effect of kind barley on ochratoxins production and determination the chemical composition of barley and its products. The effect of barley flour and zometa processes on ochratoxin A in barley was studied. 1- Natural incidence of fungi on barley grains: Samples are plated on Czapek's agar medium. The infection and total fungal count was calculated the results indicated that the infection was ranged from 85 to 100% and total fungal count was ranged from 93 to 150 isolates. The naturally infected with fungi belonging to genera Aspergillus spp, penicillium spp and Fusarium spp. Aspergillus spp, penicillium ssp and Fusarium spp were ranged from 36.70% to 58%, 17.3% to 36.6% and 16.0 to 31.3% respectively. 2- Natural occurrence of fungi producing ochratoxins: A- Aspergillus ochraceus: Sixty – three of A. ochraceus isolates was found from 608 Aspergillus spp isolates. Twenty isolates from 63 of A ochraceus was found positive for ochratoxins production . The production of toxins were 56.49 mg/Litter, 1.72 mg /Litter and 0.62 mg / Litter YES for ochratoxins A, B and C respectively. B- Penicillium verrucostum Thirty – six P. verrucostum isolates from 360 Penicillium spp Were found. Nineteen isolates of P. verrucostum from 36 isolates were found a positive to ochratoxins production . The production of toxins was 44.5 mg /Litter , 2.4 mg / Litter and 0.38 mg / Litter for ochratoxin A, B, C respectively. 3-Natureal occurrence of ochratoxins in barley and its products : A- Barley grainsThe results indicated that 38 out from 66 barley samples (57%) was found positive to ochratoxina A, concentration was ranged from 0.7 – 12.4 µg/kg with mean value of 3.91 µg /kg barley. Ochratoxin B and C did not found in any samples. 4- Natural occurrence of ochratoxins in barely products. B- Barley flour: Concerning to the occurrence of ochratoxins in barley products, the results revealed that 29 out from 66 (43%) flour samples were positive to ochratoxin A, the rang was 1.34-3.39 µg/kg and mean of 2.4/µg /kg.C- Zometa flour: The results indicated that 36% from 66 zometa samples were positive for ochratoxin A . the concentration was ranged from 0.55 to 1.9 µg/kg with mean 1.2 µg/kg zometa flour.5- Effect of barley kind on ochratoxins productionThe results appeared that both Aspergillus ochraceus and penicillium verrucosum very were growth and produced ochratoxins on all kind of barley and its products. (barley flour zomata flour). For Aspergillus ochraceus: The results indicated that the product of toxins were ranged from 11.09 to 19.43 mg/kg and 0.21 to 2.41 mg /kg sample for ochratoxin A and ochratoxin B respectively. For Penicillium verrucostum: The results also indicated that the production of toxins ranged from 9-5 to 11.52 and 0.09 to 0.93 mg/kg sample for ochratoxin A and ochratoxin B respectively. The results improved that both Aspergillus ochraceus and P. verrucostum produced ochratoxins A and B on all barley grains and its products , when suitable condition from temperature and moisture content were found . Fate of ochratoxin A residues in barley grains during flour and zometa processes. The results showed that (cleaning , removal of broken grains, atrophic , at other as well as the process of grinding) and screening (barley flour) caused a loss of 8 and 30% of ochratoxin A concentration respectively. The initial aperations for barley and grain milling and screening process (barley flour) led to 35.6% of total ochratoxin A concentration (50 µg/kg barley). Results also indicated that the process of roasting temperature 200°C for 15 min. and milling and screening destruction 13 and 35% from ochratoxin A concentration respectively . Zometa process steps were caused 52% from initial of ochratoxin A concentration (50µg/kg barley). It could be concluded therefore that cleaning , removal of broken grains, atrophic , at other as well as the process o grinding) and barley and grain milling screening of pulses contaminated with ochratoxin A does not complete eliminate health hazard.
صفي الدين عبد الله خليفة إنبيه (2008)
Publisher's website

استنباط تركيبة ملائمة لنمو النباتات باستعمال مواد عضوية مختلفة تأثير العمليات الزراعية

تناول هذا البحث أمكانية الاستفادة من مخلفات عضوية تشكل خطورة على البيئة في حال تراكمها دون معالجة و يتلخص بخلط كل من تبن البحر و مخلفات الصرف الصحي الصلبة ومخلفات القمامة غير الناضجة مع التربة بنسب وزنيه مختلفة وصل عددها إلى عشرون وسط وبعد تحضين هذه الأوساط لمدة 90 يوم و بالمحافظة على الرطوبة في حدود 60% من السعة الحقلية طول فترة التحضين مع مراعاة التقليب و التجفيف كل 20 يوم ومن تم زراعتها بشتلات طماطم متجانسة في النمو وتم مراقبة صفات النمو لجميع الأوساط أوضحت الدراسة أن إضافة تبن البحر إلى التربة كان لها الفضل في زيادة نمو النبات كما إن زيادة تبن البحر بكمية كبيرة كان تأثيرها سلبي على نموا لاحتواء تبن البحر على كمية عالية من الأملاح ، كذلك إضافة مخلفات الصرف الصحي الصلبة كان تأثيرها جيد على نمو النبات ، أما النباتات النامية في تربة مضاف إليها مخلفات القمامة كان نموها ضعيف و ظهرت عليها أعراض إصابة بأمراض وفي المعاملات التي تم فيها إضافة مخلفات الصرف الصحي الصلبة وتبن البحر معاً إلي التربة كان النمو جيد وكذلك المعاملات التي تم إضافة تبن البحر و مخلفات القمامة ومخلفات الصرف الصحي معاً إلي التربة كان نمو النباتات جيد ، أما المعاملات التي أضيف إليها مخلفات القمامة مع الصرف الصحي فكان نموا النباتات فيها اقل من المعاملات الأخرى ويرجح السبب في ذلك إلى إن فترة التحضين كانت غير كافية للقضاء على الأحياء الممرضة للنبات وتحتاج هذه المعاملات إلى دراسة أكثر تفصيل لمعرفة أسباب إصابة النباتات النامية فيها. Abstract In this study, four environmental resource materials , namely , soil , sea- weed municipal waste and sewage sludge , were mixed in different ratios and composted for 90 days at room temperature and 60 % of field capacity moisture content and were remixed every 15 – 20 day. After this period, tomatoes transplants were planted in each pot. The results showed that the tomatoes plants grow well in the pots where seaweed or sewage sludge was added to the soil, but not in the pots where municipal waste was added to the soil. In the treatments where sewage sludge and seaweed were added together to the soil, the growth of tomato plants was good. Similar results were obtained when all senile components were mixed together with the soil, however, treatment where municipal wastes and sewage sludge were mixed together with soil, the growth was poor, more elaborate study is recommended.
احمد عيسى سالم الطمزيني (2009)
Publisher's website