دراسة الوضع المائي بمشروع أبوشيبة الزراعي ومدى ملائمته للتركيبة المحصولية

تاريخ النشر

2012

نوع المقالة

رسالة ماجستير

عنوان الرسالة

كلية الزراعة طرابلس - جامغة طرابلس

المؤلفـ(ون)

رمضان الدوكالي عبد الحميد العلاقي

ملخص

أجريت هذه الدراسة في مشروع أبو شيبة الزراعي والذي يقع جنوب غرب مدينة طرابلس بحوالي (60 كم)، خلال السنوات (2008 / 2009) م، وذلك بهدف تقييم إدارة المشروع والتي تتضمن: دراسة مصادر المياه ومدي ملائمتها للتركيبة المحصولية وذلك عن طريق التقييم الكمي والنوعي للمياه لتحقيق هذا الهدف تم إتباع الخطوات التالية : دراسة الأسس النظرية والمفاهيم المتعلقة بتلك الدراسة مثل ؛ نوعية المياه ، مصادر المياه الجوفية وتلوثها ، بعض التعريفات الأخرى ذات العلاقة ؛ دراسة الخصائص الهيدروجيولوجية لمنطقة الدراسة وتحديد الخزان الجوفي المستغل الذي يغذي الآبار في المشروع وعلاقته بالخزانات المجاورة ؛ تحديد مستوى منسوب المياه الجوفية ومقدار الهبوط فيه منذ إنشاء المشروع سنة 1982 م ؛ دراسة نوعية المياه من خلال تحليل 21 عينة مياه مأخوذة من آبار المشروع ؛ تقدير الاحتياجات المائية للمحاصيل المزروعة في المشروع وتحليل البيانات الحقلية والتاريخية التي تم تسجيلها في فترات سابقة وذلك باستخدام: المخططات البيانية والبرمجيات مثل ؛ مخطط مختبر الملوحة الأمريكي ، مثلث بايبر ، برنامج SERVER وبرنامج CROPWAT وبرنامج ROCKWORK لتوضيح التغيرات والتذبذبات في العوامل التالية ؛ نوعية المياه ، منسوب سطح المياه الجوفية و حركة المياه الجوفية ، من خلال هذه الدراسة يمكن استخلاص النتائج التالية : وصل الهبوط في منسوب المياه الجوفية منذ إنشاء المشروع إلي (57) متر بمعدل ( 2.1 متر/ السنة ) ، مما يشير إلي إن المياه المستغلة في الري أكثر بكثير من التغذية الطبيعية للخزان الجوفي ، كذلك هذا ينذر بخطر نضوب الخزان الجوفي ونتيجة لذلك جفت بعض الآبار ؛ كفاءة استعمال المياه في المشروع تتراوح فيما بين (69.2 %) و(78.9%) وذلك يشير إلي أن أكثر من (20 %) من المياه المستعملة تهدر دون أي فائدة ؛ ووفقاَ إلى التحاليل الكيميائية فإن نوعية المياه لازالت ملائمة لزراعة بعض المحاصيل التي تتحمل مستويات من الملوحة في المياه ، علي الرغم من أنها قد تغيرت قيمتها عما كانت عليه عند إنشاء المشروع ؛ تعد هذه المياه غير صالحة للشرب حسب دليل منظمة الصحة العالمية علي الرغم من أنه تم تزويد المشروع خلال السنوات الأخيرة بمياه النهر الصناعي لتغطية العجز في المياه ، وتحسين نوعية المياه ، ولكن المشكلة لم تحل بالكامل ، ونستخلص في النهاية أن المشروع يحتاج إلي سياسة مائية تأخذ في الاعتبار نظام الري والمحاصيل المزروعة .

Abstract

This study was conducted in ABSHEIBA agricultural project that located around 6o Km south west of Tripoli during the year 2008 / 2009. The goal of this study was to investigate the project management that includes determination of water resource and its suitability to the cropping combination according to water quality and quantity available. To achieve that goal, the following steps have been done : investigating the basic theoretical concepts that related to the study such as water quality, sources of groundwater contamination and other related definitions; investigating the hydro-geologic characteristics of the study area and determining the aquifer which recharging the wells in the project and its relationship with neighborhood aquifers; determining the water table level and its drawdown since constructing the project in 1982; investigating water quality through samples collected from 21 wells in the project; determining the water crop requirements for crops that have been cultivated in the project; and analyzing the field and historical data using charts and softwares such as American salinity diagram, Piper triangle, SERVER, CROPWAT, ROCKWORK to flare out the changes and fluctuation of related parameters such as water quality, water table surface, and groundwater movement From this study the following conclusions can be drawn out. The drawdown in water table since constructing the project reached 57 m with an average 2.1 m per year, which means that the extracted water for irrigation is much more than the recharged water of the aquifer. Also, this means the aquifer is mining and because of that some of the wells are already dried. The water use efficiency in project ranges from 78.9% to 69.2% that indicates more than 20% of the water used is lost without any benefit. According to chemical analysis, water quality still be suitable for some crops that tolerate salinity even though, it has been changed from the previous one during the project construction. Also, this water is not suitable for drinking according to World Health Organization. Even though, the project has been supplied during the last years by the water from the artificial river project to overcome the water deficit and improve the water quality but the problem does not solved completely. As the final conclusion, the project needs new policy concerning the irrigation system and cultivated crops.