تأثير مستوى إضافة بيكربونات الصوديوم لعلائق أبقار اللبن تحت تأثير الإجهاد الحراري على بعض الخصائص الفسيولوجية والإنتاجية (رسالة ماجستير)

تاريخ النشر

2009-1

نوع المقالة

رسالة ماجستير

عنوان الرسالة

كلية الزراعة طرابلس - جامغة طرابلس

الاصدار

Vol. 1 No. 1

المؤلفـ(ون)

عبدالمجيد أحمد خليفة أبوسنينة

ملخص

درجة الحرارة العالية والرطوبة النسبية تعتبر من العوامل الأساسية التي تؤثر على الأداء الإنتاجي لأبقار اللبن تحت ظروف أشهر الصيف الحارة الهدف من هذه الدراسة هو تقدير تأثير إضافة بيكربونات الصوديوم على أداء أبقار اللبن والاستجابة الحرارية التنفسية وهرمونات الغدة الدرقية وبروتينات مصل الدم ،أجريت هذه الدراسة بمشروع الهيرة للدواجن والأبقار أثناء صيف 2007 حيث تم توزيع خمس عشرة بقرة حلوب عشوائياً حسب إنتاج اللبن وعدد مواسم الإدرار على ثلاث معاملات وهي الشاهد ( بدون إضافة NaHCO3 ) و 0.75% NaHCO3 و 1.5 % NaHCO3 من المادة الجافة المستهلكة ، لا تملك بيكربونات الصوديوم تأثيراً معنوياً على إنتاجية اللبن والنسبة المئوية للدهن والبروتين . مع ذلك مالت إنتاجية اللبن ومحتواه من الدهن للزيادة في الأبقار المتناولة بيكربونات صوديوم ازدادت إنتاجية اللبن بنسبة حوالي 10 ، 13% في الأبقار المعاملة بواسطة 0.75% 1.5% NaHCO3 على التوالي أيضا ازدادت النسبة المئوية لدهن اللبن بحوالي 15% في الأبقار المغذاه 1.5% NaHCO3 بالمقارنة مع أبقار الشاهد . أيضاً لا تملك إضافة بيكربونات الصوديوم تأثيراً معنوياً على تركيز هرمونات الغدة الدرقية T4 وبروتين مصل الدم باستثناء (T3) والذي كان أعلى معنوياً ( أ< 0.05 ) في مصل الأبقار المغذاه 0.75 ، 1.5 % NaHCO3 عن أبقار الشاهد،إضافة بيكربونات الصوديوم لم تكن تملك تأثيراً معنوياً على معدل التنفس ودرجة حرارة المستقيم . كذلك إضافة بيكربونات الصودويم لم تكن تملك تأثيراً معنوياً على تناول المادة الجافة مع ذلك فإن العلف المتناول كان أعلى بنسبة 5% ، 8% في الأبقار المغذاه 0.75 ، 1.5% NaHCO3 بالمقارنة مع الشاهد ، ولم يتأثر وزن الجسم المكتسب معنوياً بواسطة المعاملة مع ذلك فإن الأبقار المتناولة NaHCO3 مالت لاكتساب وزن جسم أعلى ظاهرياً مقارنة بالشاهد، نستنتج أن إضافة NaHCO3 بنسبة (0.75 ، 1.5% من المادة الجافة ) حسن من إنتاجية اللبن وتناول العلف وهرمون الغذة الدرقية(T3) ووزن الجسم المكتسب لأبقار اللبن التي تحت ظرف الإجهاد الحراري.

Abstract

High temperature and relative humidity are the main factors that affecting milking performance of dairy cows under hot summer months. The aim of this study is to determine the effect of supplemental dietary NaHCO3 on milking performance. thermo- respiratory response, thuroid harmonics and blood protein of dairy cows . The study was carried out in Hera poultry and dairy cattle project during summer of 2007 .Fifteen milking dairy cows at the same stage of lactation ( 60 days ) were allotted according to their milk yield, numbers of lactation to three treatment groups, A control group receiving no Na HCO3 and two treatment groups receiving supplemental dietary . NaHCO3, either 0.75 or 1.5% of the dietary DM. Sodium bicarbonate had no significant effect on milk yield or is composition, fat and protein percentages. However milk yield and fat content tended to increase in cows receiving NaHCO3. Milk yield increased by about 10 and 13% in cows supplemented with 0.75 and 1.5% NaHCO3, respectively Also fat percentage increased by about 15% in cows fed 1.5% NaHCO3 as compared with control .Also dietary sodium bicarbonate had no significant effect on the concentrations of thyroid hormones, T3 and T4 and serum protein, with exception of T3 which was significantly higher (p> 0.05) in serum of cows received 1.5% NaHCO3 than those of control and 0.75% NaHCO3 cows .Supplemental dietary NaHCO3 had no significant effect on respiration date and rectal temperature . NaHCO3 Addition had No affect on dry matten intake However feed intake. Was 5% and 8% higher in cows fed 0.75% and 1.5% NaHco3 as compared with control group. Body weight changes were not significantly affeted by treatment however, cows receiving NaHCO3 tended to be slightly heavier than control once. It was concluded that dietary NaHCO3, ( 0.75 % and 1.5% of DM ) .May improve milk yield, feed intake, thyroid hormone, T3 and Body weight of dairy cows under heat stress condition.