دراسة نوعية مياه الري وتأثيرها علي نمو وإنتاجية صنفين من الذرة

تاريخ النشر

2009

نوع المقالة

رسالة ماجستير

عنوان الرسالة

كلية الزراعة طرابلس - جامغة طرابلس

المؤلفـ(ون)

عبد الحكيم محمد رمضان العاقوبى

ملخص

أجريت هذه الدراسة خلال ربيع وصيف 2008 ف بمنطقة الزهراء بهدف دراسة نوعية مياه الري وتأثيرها على نمو وإنتاجية صنفين من الذرة، ولإنجاز هذه الدراسة تم تقسيم العمل إلى جزئين: أولاً: دراسة نوعية مياه الري بمنطقة الدراسة:حيث تم دراسة 27 عينة من الآبار الجوفية موزعة بشكل عشوائي بمنطقة الدراسة أجريت عليها التحاليل المعملية اللازمة، وحساب كل من نسبة ادمصاص الصوديوم (SAR) ونسبة ادمصاص الصوديوم المعدلة (Adj-SAR)، وكربونات الصوديوم المتبقية (RSC) ومن ثم تصنيف المياه حسب نظام مختبر الملوحة الأمريكي ودليل منظمة الأغذية والزراعة الدولية (FAO). وقد أظهرت النتائج أن مياه الري بمنطقة الدراسة متأثرة بمشكلة الملوحة حيث تراوحت نوعيات مياه الري بمنطقة الدراسة حسب تصنيف مختبر الملوحة الأمريكي بين أصناف المياه (عالية الملوحة – قليلة الصودية)، (عالية الملوحة جداً – قليلة الصودية)، (عالية الملوحة جداً – متوسطة الصوديوم).أما حسب تصنيف دليل منظمة الأغذية والزراعة الدولية فإن درجة المشكلة الناتجة من استخدام هذه المياه للري تراوحت بين مياه الآبار المدروسة على النحو التالي: بالنسبة للملوحة: (مشكلة متوسطة) إلى (مشكلة حادة). سمية أيون الصوديوم: (مشكلة متوسطة) إلى (مشكلة حادة). سمية أيون الكلوريد: (مشكلة متوسطة) إلى (مشكلة حادة). مشكلة تأثير البيكربونات: (مشكلة متوسطة). ثانياُ: دراسة تأثير مياه الري المستخدمة على النبات: لهذا الغرض أجريت تجربة حقلية لنبات الذرة، استخدمت فيها خمسة مستويات لملوحة مياه الري (1.08، 2.05، 3.07، 4.06، 4.11) ملموز / سم، وصنفين من الذرة (الصنف المحلي، الصنف الهجين). وقد أظهرت النتائج وجود تأثير معنوي إحصائياً عند مستوى معنوية 5 % لكل من عامل نوعية مياه الري والأصناف على صفات النبات المدروسة، بحيث أنخفض كل من نمو النبات (طول النبات)، والإنتاجية، وعدد الكوز بالنبات، وعدد الحبوب بالكوز، ووزن 100 حبة بزيادة مستويات ملوحة مياه الري. كما تباينت الأصناف فيما بينها بحيث كان صنف الذرة الهجين أكثر مقاومة لتأثيرات زيادة مستويات ملوحة مياه الري من صنف الذرة المحلي.

Abstract

This Study was conducted during spring and summer of 2008, in Zahra region, in order to investigate the quality of irrigation water and its effect on growth and productivity of two corn varieties. To achieve this goal, water samples were collected from 27 ground water wells randomly distributed in the study area. The required laboratory tests were carried out , thereafter , sodium adsorption ratio ( SAR ) , adjusted sodium adsorption ratio ( Adj – SAR ) and residual sodium carbonate ( RSC ) were all calculated. the obtained results were used to classify the water samples according to the u.s . Salinity laboratory system and the (F.A.O) guide.The results revealed that the irrigation of the study area was affected by salinity problem and according to u.s salinity laboratory the irrigation water were classed as follows:( high salinity – low sodic ) , ( very high salinity – low sodic ) and ( very high salinity – medium sodic ).While, the classification according to the (F.A.O) guide, the degree of the problem resulting from the use of the studied water for irrigation purposes as follows: Salinity problem, sodium ion toxicity and chloride ion toxicity were all classed as (medium to severe), while the problem of bicarbonate was found to be (medium). In order to investigate the effect of the studied irrigation water on plants , a field experiment was conducted , where , five levels of salinity of irrigation water were selected , i.e., ( 1.08 , 2.05 , 3.07, 4.06 and 4.11 ) m mhos / cm , and two varieties of corn ( local and hybrid ) were used as test crops .The obtained results indicated that there was a significant effect at the 5% level of significance for each factor. Where, the growth of plants (plant height), productivity, the number of ears per plant, the number of grains per cub. And the 100 seed weight were all reduced with the increased level of salinity of irrigation water. More over, the varieties responded differently to salinity, where the hybrid maize was found to be more tolerant to the impact of increasing salinity levels of irrigation water compared to the local maize variety.