أ.1 |
وصف مورفولوجيا وبنية الكائنات الحية الدقيقة. |
أ.2 |
تلخيص الجيني الميكروبي الأساسي، وتحليل عواقب الطفرة، وإعادة التركيب الجيني. |
أ.3 |
تحديد الوظائف الميكروبية والتمثيل الغذائي. فهم المسارات الأيضية الميكروبية بشكل عام |
أ.4 |
تعرف على الأمراض المعدية الميكروبية، و عوامل حدة المرض المختلفة من الميكروبات المعدية. |
ب. المهارات الذهنية (Mental skills)
ب.1 |
التعرف على الطرق المناسبة لعزل العينة، وتحديد العوامل المعدية. |
ب.2 |
وصف أهم طرق لإزالة التلوث، ومبادئ مكافحة العدوى. |
ب.3 |
قراءة اختبار حساسية على الاوساط الغذائية . |
ب.4 |
وصف أساسيات استخدامات مضادات الميكروبات، والمقاومة. استخدام إجراءات مختبرية مختلفة في تحليل العينات البيولوجية |
ت. المهارات العملية والمهنية (Practical & professional skills)
ج.1 |
أداء العمل المخبري بأمان بمعمل القسم. |
ج.2 |
ممارسة طرق مخبريه وتحديد هوية البكتريا بإجراء صبغة جرام وصبغة زيل نيلسن. |
ج.3 |
القدرة على فهم طرق التشخيص المختبري المختلفة وإجراء بعض الاختبارات المصلية والتقنيات الجزيئية المستخدمة في الكشف عن البكتيريا الممرضة والمرض الذي تسببه. |
ج.4 |
أن يؤدي الطالب الطريقة الصحيحة المتبعة لجمع العينات الطبية وتحليل النتائج ا لمعملية. |
طرق التعلم والتعليم
1. محاضرات.
2. مناقشة.
التدريب العمليطرق التقييم
ت |
أساليب التقييم |
مدة التقييم |
وزن التقييم |
النسبة المئوية |
ملاحظات |
1 |
امتحان نظري نصفي اول |
ساعة |
15 |
15% |
- |
2 |
امتحان نظري نصفي ثاني |
ساعة |
15 |
15% |
- |
3 |
امتحان عملي نهائي |
ساعتين |
20 |
20% |
- |
4 |
امتحان نظري نهائي |
ساعتين |
50 |
50% |
- |
المجموع |
100 درجة |
100% |
|
1. محتوى المقرر (Course contents)
|
Topics& Practical |
Total hrs. |
Lectures |
Lab |
Ex/Hw |
||
1. |
The diversity of microbiology- General differences among bacteria, fungi, algae, protozoa, and viruses, Branches of Microbiology Based on the Type of Microorganism, History of Microbiology.Lab: Introduction to the microbiology laboratory-Safety rules and aseptic techniques. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
2. |
Prokaryotic Anatomy& Differences between Prokaryotic ,and EukaryoticLab: Microscope and laboratory instruments: -Use and care of light microscope and preparation of specimen for microscopic observation. Autoclave, Hot Air oven, Incubator, and Anaerobic jar eta...
|
4 |
2 |
2 |
- |
||
3. |
Bacterial anatomy & morphology: Structure of bacteria cell, Bacterial Shapes, Arrangements, and Sizes. Lab: Preparation and staining of specimens for light microscopy: Smear preparation, dyes and simple staining. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
4. |
Bacterial classification: Taxonomy of bacteria, Nomenclature, Identification. Microorganisms. Lab: Culture Media - defined media, commonly used media, and types of media- liquid semi-solid, solid, selective, differential and enrichment. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
5. |
Bacterial metabolism & growth:Requirements for Growth, Bacterial Division Replication, and Reproduction, Bacterial Growth Curve cont. Lab:Culture Media- Preparation of culture media. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
Midterm Exam I |
|||||||
7 |
Microbial metabolism:Structure of enzyme, classification of enzyme, mechanism of enzyme action. Oxidation, reduction. & fermentation.Lab: Microbial cultivation and isolation of pure culture- methods of pure culture of microorganisms – spread plate method. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
8 |
Bacterial Genetics : The bacterial genome (chromosome, extrachromosomal elements, bacteriophages), gene organization (operons, citron's), DNA replication (binary fission, replication rules & fidelity), polymerase chain reaction. Lab:Simple staining. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
9 |
Bacterial Genetics – Genes, Maintenance & Exchange: Mutation & repair (types of mutations, mutagens, DNA repair processes), gene transfer (transposons, extrachromosomal elements, mechanisms of DNA exchange, recombination, genetic engineering, etc). Lab: Differential staining- Gram staining. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
10 |
Microbial control : Terminology of microbial control - Sterilization, disinfection, antisepsis & sanitation .Antibiotics and chemotherapeutics. Mechanism of action. Antibiotic resistance. Lab: Methods disinfection & methods sterilization. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
11 |
Nosocomial infection: Definition, Microorganisms in Hospital, Compromised Host, Chains of Transmission, and Control of Nosocomial infection.Lab: Hand washing |
4 |
2 |
2 |
- |
||
12 Midterm Exam II |
|||||||
ع13338ا13تههتعهتهنى |
Microbial mechanism of pathogenicity: Infection and disease, Normal flora, and Opportunistic. Virulence factors. Lab: Antibiotic susceptibility tests- Disk diffusion tests, and broth dilution tests (MIC and MBC). |
4 |
2 |
2 |
- |
||
ة ة |
Introduction to the Virology. |
4 4 |
2 2 |
2 2 |
- - |
||
|
Introduction to the Mycology. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
ننةنةنةنةنةنةننةنةنةنةنةن |
Introduction to the Parasitology. |
4 |
2 |
2 |
- |
||
ههتتتتنتنتنتنتننتنتن144ق14 |
Final exam |